...

Un santuario para aves extraordinarias

Tabla de contenido

● 1 minuto de lectura
Birds on a branch, one in flight, in the biodiverse Mashpi forest, Ecuador.

Bienvenido al mundo fascinante de las aves. En la Reserva Mashpi, te sumergirás en un verdadero paraíso de diversidad aviar. Aquí, encontrarás especies únicas y coloridas que no puedes admirar en ningún otro rincón del planeta. Ecuador, hogar de aproximadamente 1,772 especies de aves, se clasifica como el cuarto país con la mayor diversidad de aves

Desvelando Tesoros Emplumados

Baudo Guan (Pava del Choco)

El Baudo Guan, también conocido como Pava del Chocó (Penelope ortoni) de la familia Cracidae, es un ave de tamaño mediano con una forma similar a un pavo. La mayoría de sus hábitats son selvas tropicales extremadamente húmedas y áreas de tierras bajas en el oeste de Colombia y el noroeste de Ecuador. El Baudo Guan generalmente se encuentra en pequeños grupos en lo alto de los árboles y raramente lejos de regiones remotas.

Lo caracterizan papadas rojas, pelaje marrón oscuro y rayas blancas en la parte inferior. Puede alcanzar una longitud de 58 a 66 centímetros.

Es importante destacar que la caza y destrucción de su hábitat natural han amenazado la extinción de esta especie.

Birds Baudo Guan

Rofous Fronted Wood Quail (Corcovado Frenticolorado)

El Codorniz de Frente Rufo (Odontophorus erythrops), un ave parecida al pollo de la familia Odontophoridae, es nativa de Colombia y Ecuador. Habita en bosques tropicales de tierras bajas y se puede encontrar en bosques húmedos y de tierras bajas.

Esta especie es de color rojo brillante en la cara y las partes inferiores y marrón en las partes superiores. En su garganta negra, verás un collar blanco contrastante. También se observa una ligera cresta, un pico robusto y piel gris desnuda alrededor del ojo. Alcanzan una longitud de 23 a 28 cm.

Su dieta aún no ha sido estudiada, pero se ha observado que acuden a los comederos de los refugios para comer grano.

Fronted wood quail

Purple Quail- Dove (Paloma Perdiz Corona Indigo)

3 indigo crowned quail dove

La Paloma-Perdiz Púrpura (Geotrygon purpurata) de la familia Columbidae es un ave impresionante que vive en la selva de tierras bajas del oeste de Colombia y el noroeste de Ecuador. Habita en bosques húmedos en la vertiente del Pacífico, utilizando el suelo y el sotobosque. Se encuentra en laderas y bosques.

Tiene el dorso marrón, el vientre blanco, manchas doradas en el cuello y un patrón llamativo en la cabeza. Puede confundirse con la oveja de cola oliva. En un bosque oscuro, donde no es fácil distinguir el color, es necesario prestar mucha atención a las manchas en el cuello y al fuerte contraste entre la frente blanca y el cuello. Alcanza una longitud de 22 a 26 cm.

Como otras especies de la familia, probablemente se alimenta de semillas, frutas y pequeños invertebrados.

Rose Faced Parrot (Loro Cachetirosa)

El Loro Carirrosado de la familia Psittacidae (Pyrilia pulchra) se encuentra en los bosques nublados del oeste de Ecuador y Colombia.

Se caracteriza por tener el pecho y el cuello dorados, las partes superiores verdes, y las mejillas y el mentón rosados. Su tamaño es de aproximadamente 23 cm.

Se le ve a menudo volando rápidamente en pequeñas bandadas, emitiendo gritos penetrantes. Se alimenta de frutas, usualmente en las copas altas, pero a veces desciende a las copas más bajas, donde la comida es abundante.

4 rose faced parrot

Squirrel Cuckoo (Cuco Ardilla)

6 squirrel cuckoo
6 squirrel cuckoo

El Cuco Ardilla (Piaya cayana) de la familia Momotidae puede encontrarse en la copa de los árboles o en los bordes del bosque. Se desplaza a lo largo de las ramas y generalmente vuela poco.

La espalda y la cabeza tienen plumas de color castaño, con la garganta más clara. El pecho es grisáceo, mientras que el vientre es oscuro. La parte central de la cola es rojiza, mientras que el resto es negro y tiene varias manchas blancas que la hacen muy llamativa. El iris es rojo y el pico es amarillo.

Se alimenta de insectos gigantes como cigarras, avispas, orugas, ocasionalmente arácnidos, lagartos y algunas frutas.

Este Cuco grande y de cola muy larga mide entre 40.5 y 50 cm.

Broad Billed Motmot (Momoto Piquiancho)

19 broad billed motmot

El Momoto Piquiancho (Electron platyrhynchum) es un ave relativamente común de Centro y Sudamérica en la familia Momotidae. Habita en bosques húmedos, tierras bajas cálidas y laderas, incluyendo los bosques Amazónicos, del Chocó y Montanos Occidentales.

Esta especie tiene ojos y patas oscuros, y la mayor parte de su cuerpo superior, incluyendo la cabeza, el cuello y el pecho, es de un tono canela rojizo. Tiene una mancha negra a cada lado de su cabeza cubriendo las mejillas y la zona de las orejas, y otra en el centro de su pecho. La mitad inferior de su cuerpo es verdosa por arriba y azulada por debajo. El momoto de pico ancho tiene una cola larga que cambia gradualmente de azul a negro. También posee dos plumas centrales en forma de raqueta que son mucho más largas que las demás. Es un ave de tamaño mediano, que mide entre 33 y 35,5 cm.

El momoto de pico ancho es considerado principalmente insectívoro. Su dieta se compone principalmente de insectos y sus larvas.

Moss-backed Tanager (Tangara Dorsimusgosa)

El Moss-backed Tanager (Bangsia Edwards) del family Thraupidae lives in Ecuador and Colombia. Its natural habitats are subtropical or humid tropical lowland and mountainous forests.

Its plumage is olive green with a yellow patch on the breast. Its wings are blue, and its head has a distinctive blue and black pattern. The sexes look alike, but adolescents have little or no yellow breast. It may perch in one place for long periods in the middle to upper levels of the forest.

Occasionally joins species-diverse flocks, visits feeders in at least one area, and usually forages on thin canopy branches in the middle to upper strata with low foliage density.

Moss Backed Tanager

Ornate Flycatcher (papamoscas adornado)

Ornate Flycatcher

El Ornate Flycatcher (Myiotriccus ornatus) belongs to the family Tyrannidae and is native to the Andes in northwestern South America. It’s familiar and conspicuous on the edges of humid montane forests and tropical and subtropical foothills.

The head and throat are gray, while the face and crown are darker. It has a white eyespot and a semi-hidden yellow list on the crown. Its skin is dark olive with a yellowish-buff rump above. The breast is olive, and the belly is bright yellow.

Choco Toucan (Tucán del Chocó)

choco Tucan

Choco Toucan (Ramphastos brevis), a member of the family Ramphastidae, lives in the humid forests of the Pacific region of southeastern Panama, western Colombia, and northwestern Ecuador.

Its plumage is mainly black, with a white, cream, or yellow bib and a white upper and red lower tail base. The skin around the eye is greenish-yellow to olive-green, and the iris is green with a yellow-to-gray tint. A cream-to-yellow upper front band and a black upper band are found on the bill. Length varies from 46 to 48 cm.

They feed on ants, fruits, and other small animals and insects.

Crimson-rumped Toucanet (Tucán de Rabadilla Carmesí)

El Crimson-rumped Toucanet (Aulacorhynchus haematopygus) belongs to the toucan family Ramphastidae and is found in the Andean forests of Venezuela, Colombia, and Ecuador.

Except for the rump and the tip of the tail, which are maroon-red, its plumage is generally green and often tinged with blue. The bill is black and maroon with a white band at the base. It measures about 35 cm.

They are usually in groups or pairs, moving through the canopy or eating in fruit trees.

Crimson Rumped Tucanet

Golden Tanager (Tangara Dorada)

El Golden Tanager (Tangara arthus) is a species of the family Thraupidae that lives in the forests of the Andes throughout Venezuela and Bolivia.

The crown, forehead, neck, breast, and abdomen are golden yellow, the wings have black stripes and rectrices, and the edge of the bill and ears are black. The size is about 13.5 cm.

Insects forage on tree branches and fruits, which are their food source.

44 golden taneger

Flame-faced Tanager (Tangara cara de fuego)

Flame-faced Tanager (Tangara parzudakii) is a species of the family Thraupidae. This bird lives in Colombia, Ecuador, Venezuela, and Peru. Its natural habitat is the tropical rainforest.

It has a bright orange-red face that turns yellow on the crown and nape. In addition, you may notice the black ear patch, black back, underparts, and shoulder patch, which have an iridescent greenish hue and reddish rump.

Usually found in the canopy in pairs or small groups within mixed-species flocks and visit fruit stores.

Flame Faced Tanager

Black Solitaire (Solitario Negro)

El Black Solitaire (Entomodestes coracinus) is a bird species in the Turdidae family. It occurs in Colombia and Ecuador. Its natural habitats are subtropical or low-humid tropical forests.

Among its characteristics is its black bill on top and orange underneath. It has a very long tail, and its eyes are red. It is deep black, and its cheeks and tufts are white. It’s a medium-sized bird measuring approximately 23 cm.

It feeds on mixed flocks of fruits and berries.

Black Solitaire

Bay Wren (Reyezuelo)

El Bay Wren (Cantorchilus nigricapillus) is a bird of the Troglodytidae family that lives in Colombia, Costa Rica, Ecuador, Nicaragua, and Panama. It lives in thickets, streams or lagoons, wooded areas, and forest edges.

The plumage is brown, with a black crown, forehead, and cheeks, and contrasting white patches on the eyelids, headphones, and loreal area. The mandible has a black frame, and the throat is white. The wings and tail are filled with black barring.

It feeds on insects and spiders that forage among debris on branches and foliage.

Bay Wren

Scarlet-rumped Cacique (Subtropical cacique)

Scarlet-rumped Cacique (Cacicus uropygialis) is a species of bird of the family Icteridae that inhabits the lowlands from Honduras to northern and western Colombia and Venezuela, as well as west Ecuador and Peru.

It is a slender bird with long wings, a short tail, blue eyes, and a light-yellow pointed bill. Its plumage is black, except on the lower back and upper rump, where there is a bright red patch. It’s 28 to 30 cm long and feeds mainly on giant insects, arachnids, and small vertebrates; it also eats berries, seeds, and nectar.

Scarlet Rumped Cacique

Barred Hawk (Gavilan Barreteado)

The Barred Hawk (Morphnarchus princeps) is a bird of the family Accipitridae. It occurs in nations such as Colombia, Costa Rica, Ecuador, Panama, and Peru. Its natural habitat is lowland and mountainous rainforests. The hawk is more frequently observed flying over the forest than resting.

It has a medium short tail, short and broad wings, and a height of up to 61 cm. This species is gray above and white below. On the underside of the tail, there is a white band. It has orange legs, and the iris and half of the bill are yellow.

They are usually medium or low above the ground and hunt slow prey, such as frogs, snakes, and small mammals when perched.

Barred Hawk

The Night King

Black and White Owl (Buho Blanquinegro)

El Strigidae family’s Black-white Owl (Strix nigrolineata) can be found in several countries, such as Belize, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, and Venezuela. It is usually found mainly in gallery forests, rainforests, humid deciduous forests, and mangroves.

As for its physical appearance, it has black and white stripes on the chest and belly. The upper parts from the crown to the tail are black, except for the neck with black and white stripes. Its face has white eyebrows, and most of its skin is sooty black. The eyes are reddish brown, and the beak is orange-yellow. Its size varies between 35 and 40 cm.

Its diet mainly consists of giant insects, but is also known to eat small mammals, birds, and frogs.

47 black and white owl

Mashpi's Winged Charms: Discover Birds & Endemic Treasures

After exploring the incredible birds you can observe in Mashpi, including the mysterious nighttime king, prepare your camera and your senses to witness these majestic, feathered creatures in their natural habitat: the cloud forest. Ecuador’s exuberant biodiversity awaits you with open arms, captivating you with its astonishing wealth of fauna. Let these winged treasures with dazzling plumages unfold an unparalleled spectacle. Nature invites you to immerse yourself in this avian paradise, where wonders will surround you with outstretched wings!

Mashpi Lodge Varanda View
El Bosque Nublado de Mashpi: Un Espectáculo Natural de Colores y Formas
Ubicado en el corazón del bosque nublado ecuatoriano, se encuentra un auténtico paraíso de lujo sostenible. Déjate deslumbrar por la magia de Mashpi Lodge y crea recuerdos duraderos en uno de los ecosistemas más espectaculares del Ecuador.

COMPARTIR ESTA PUBLICACION

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Publicación recomendada

Vibrant hummingbird feeding from a red flower in the misty Mashpi Reserve, a moment of nature's harmony captured.
Noticias
Christopher Klassen

El Proyecto Mashpi

Por lo tanto, nos complace brindarles noticias de un esfuerzo creativo que intentará

Leer más "